Kolven met de juiste maat borstschild is belangrijk

De juiste maat borstschild gebruiken is essentieel voor een goede kolfsessie. Een borstschild met de verkeerde maat kan pijn veroorzaken en kan bovendien verstopte melkkanalen tot zelfs borstontsteking tot gevolg hebben. Hieronder leggen wij uit wanneer je de juiste maat borstschild gebruikt.
 

Juiste maat borstschildVoordelen van een goede pasvorm

Een goed passend borstschild voorkomt dat klierweefsel in de borst wordt samengedrukt en dat melkkanalen niet dichtgedrukt worden tijdens het afkolven. Hierdoor zal de borst beter geleegd worden en zal de hoeveelheid afgekolfde melk groter zijn. Dit helpt om de melkproductie op gang te houden en de lactatie te ondersteunen. Voor veilig en effectief afkolven is een passend borstschild dus erg belangrijk.

 

Zo controleer je zelf of je de juiste maat borstschild gebruikt

Maak je borstkolf gereed en zet de borstschelp op de borst met de tepel goed in het midden van de schacht. Wanneer je de kolf inschakelt moet je het volgende waarnemen:

  • Kan de tepel vrij heen en weer bewegen in de schacht van het borstschild
  • Er wordt tot circa 3mm van de tepelhof in de schacht van het borstschild meegezogen
  • Het kolven doet geen pijn
  • Als je naar je borst kijkt net boven het borstschild zie je enigzins het ritme van de kolfcyclus
  • Na het kolven voel je goed dat de borst geleegd is

Indien je een van de bovenstaande beschrijvingen anders ervaart, kun je het beste een andere maat borstschild gebruiken.
 

Zo herkent u een verkeerde maat borstschild:

 

Te klein borstschildTe klein borstschild

Hier is duidelijk te zien dat de tepel niet goed kan bewegen in de schacht, dit borstschild is dus te klein.

 

 

Borstschild te groot

Te groot borstschild

Bij deze maat borstschild gaat er te veel van de tepelhof mee in de schacht van het borstschild, hij is dus te groot.

 

 

Veel te grote borstschild

Veel te groot borstschild

Bij deze maat borstschild zit er lucht tussen de tepelhof en het borstschild, hierdoor kan er geen goede vacuüm gemaakt worden en ontstaan er problemen met kolven. Dit borstschild is veel te groot.

 

 

Gevolgen van onjuiste pasvorm van het borstschild

Indien je kolft met een borstschild dat niet goed past, zal dat kunnen leiden tot een lagere melkopbrengst. De melkopbrengst is lager omdat het borstschild de melkkanalen kan blokkeren of omdat de toeschietreflex niet goed wordt opgewekt. Bij een te klein borstschild zal de tepel telkens langs de schacht wrijven waardoor er bij de tepel en/of tepelhof pijn kan ontstaan. De pijn kan zo heftig worden dat je minder vaak gaat kolven. Dit laatste kan weer veroorzaken dat je melkproductie af gaat nemen. Ook kan je borstweefsel beschadigd raken indien je kolft met een verkeerde maat borstschild, het risico op een borstontsteking wordt hierdoor aanzienlijk verhoogd.

Je eigen borstschelpmaat bepalen

Lees elders op onze website de pagina Tepelmaat opmeten, Daarin bieden wij een handig hulpmiddel aan en hebben wij beschreven hoe je zelf jde maat van de borschelp kunt bepalen.