Terug

5 tips bij het kopen van een borstkolf

De keuze voor de juiste borstkolf is erg persoonlijk. Welk kolfapparaat jouw voorkeur heeft, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wij helpen jou graag bij het kiezen van de juiste borstkolf. Op deze pagina staan 5 handige tips die jou kunnen helpen bij het uitzoeken van een geschikte borstkolf. Moeder en Baby heeft een breed assortiment met elektrische borstkolven en handkolven, voor zowel enkelzijdig als dubbelzijdig gebruik. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een borstkolf?

1. Koop een borstkolf na de geboorte van je baby

Schaf een borstkolf pas aan na de geboorte van je baby. Het is belangrijk dat de melkproductie goed op gang is. Zodra dit het geval is, kan je goed bepalen welke borstkolf jij nodig hebt en welke past bij je situatie.

Heb je een borstkolf nodig om je melkproductie op gang te krijgen? Huur voor die periode een borstkolf. Lees hier alles over het huren van een borstkolf bij Moeder en Baby.

2. Hoe wil jij gaan kolven?

Er zijn veel verschillende borstkolven te koop. Je hebt keuze uit handkolven, elektrische kolven, enkelzijdig en dubbelzijdig. Daarnaast kan je sommige borstkolven handmatig instellen terwijl andere kolven een vast programma volgen. Denk goed na over wat jij belangrijk vindt en waar jouw borstkolf aan moet voldoen. Zodra je dit voor jezelf duidelijk hebt, is het veel makkelijker om een geschikte borstkolf te vinden.

- Wil je dubbelzijdig of enkelzijdig gaan kolven? Voor moeders die (bijna) alle voedingen willen afkolven is een dubbelzijdige kolfapparaat een slimme keuze.
- Heb je weinig tijd om te kolven? Dan is een elektrische, dubbelzijdige borstkolf een goede aanschaf. Met deze kolven kun je twee borsten tegelijk afkolven, wat veel tijd kan schelen. Als je meer tijd hebt om te kolven, is een handmatige of enkelzijde kolf ook een prima optie.
- Hoe vaak ga je de borstkolf gebruiken? Voor incidenteel gebruik is een handmatige borstkolf een goede en goedkope oplossing. Als je de borstkolf vaak gebruikt, is een elektrische borstkolf een betere keuze.
- Kan jij je moeilijk ontspannen tijdens het kolven? Dan kan je ervoor kiezen om een stille kolf aan te schaffen.
- Ben je van plan de borstkolf regelmatig te vervoeren? Let dan goed op de grootte van het apparaat.
- Elektrische borstkolven werken op batterijen, met een oplaadbare accu of op netstroom. Een borstkolf gebruikt veel batterijen, dit is dus minder geschikt als je de kolf intensief gaat gebruiken. Als je vaker weg gaat is een kolf met een oplaadbare accu een goede keuze.

3. Passend borstschild

Als je de juiste maat borstschild gebruikt, kan jij onbezorgd kolven. Het gebruik van een verkeerde maat kan veel klachten opleveren. Als jij kleinere of grotere tepels hebt dan de standaard maat kan het zijn dat je een afwijkende maat borstschild nodig hebt. Niet alle kolfapparaten hebben verschillende maten borstschilden. Lees hier welke maat borstschild jij nodig hebt en download onze tepelmaatmeter.

 

4. Vergoeding aanvullende zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de aanschaf van een borstkolf of een lactatiekundige hulp. Controleer bij jouw zorgverzekeraar of jij hiervoor in aanmerking komt. Op Zorgwijzer en Independer staat een handig overzicht van de lactatiekundige hulp per zorgverzekeraar.

5. Tweedehands borstkolf

Er worden veel tweedehands borstkolven online aangeboden. Hoewel de lagere prijs aantrekkelijk kan zijn, wordt dit sterk afgeraden. Van de buitenkant kan je niet zien of de onderdelen van de borstkolf zijn versleten. Als je borstkolf kapot gaat, heb je geen garantie en moet je zelf een nieuwe borstkolf aanschaffen. Daarnaast is het lastig om borstkolven goed schoon te maken. Hierdoor zijn veel tweedehands borstkolven niet hygiënisch waardoor jouw kostbare moedermelk kan worden aangetast.

Kom je er niet uit welke borstkolf het beste bij jou past of heb je nog een vraag over de aanschaf van een borstkolf? Neem dan contact met ons op. Wij helpen jou graag bij het maken van de juiste keuze.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Moeder en Baby 9.1 / 10 - 1220 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »