Terug

Spruw bij je baby

Spruw bij baby's, ook wel bekend als orale candidiasis of spruw, is een veelvoorkomende schimmelinfectie die de mond van een baby aantast. De aandoening wordt veroorzaakt door een overgroei van de Candida-schimmel, met name Candida albicans, die van nature aanwezig is in de mond, maar meestal onder controle wordt gehouden door andere bacteriën en het immuunsysteem.

Spruw komt vaak voor bij zuigelingen en jonge kinderen, omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Het kan ook voorkomen bij volwassenen, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, aangetaste mondgezondheid of bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes of HIV/AIDS.

Symptomen van spruw

Symptomen van spruw kunnen witte of gelige plekken zijn op de tong, de binnenkant van de wangen, het gehemelte, het tandvlees of de amandelen. Deze plekken kunnen pijnlijk zijn of een branderig gevoel veroorzaken. Andere symptomen kunnen moeilijkheden bij het slikken, een katoenachtig gevoel in de mond, verlies van smaak en roodheid of pijnlijkheid in de aangetaste gebieden zijn.

Spruw behandelen

De behandeling van spruw bij baby's omvat meestal antischimmelmedicatie, zoals orale spoelingen of zuigtabletten die worden voorgeschreven door een zorgverlener. Het is belangrijk om de medicatie te gebruiken zoals voorgeschreven en de volledige behandelingsduur te volgen om ervoor te zorgen dat de infectie volledig wordt geëlimineerd. Daarnaast is behandeling met gentiaan violet een vaak gekozen oplossing.

Naast medicatie kunnen de volgende maatregelen helpen bij het beheersen van spruw bij baby's:

1. Zorg voor een goede mondhygiëne door zachtjes de mond van de baby af te vegen met een schone, vochtige doek na het voeden.
2. Houd fopspenen, flessen en andere voedingsartikelen schoon en steriliseer ze regelmatig.
3. Was uw handen grondig voordat u de mond van de baby aanraakt.
4. Als u borstvoeding geeft, kan het nuttig zijn om uw tepels na elke voeding schoon te maken met een mild zeepmiddel en ze goed te laten drogen.
5. Het is belangrijk om eventuele onderliggende oorzaken, zoals tepelinfecties bij moeders die borstvoeding geven, te behandelen.

Als u vermoedt dat uw baby spruw heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met een zorgverlener voor een juiste diagnose en passende behandeling. Ze kunnen de specifieke omstandigheden van uw baby beoordelen en u begeleiden bij de juiste aanpak van spruw.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Moeder en Baby 9.1 / 10 - 1220 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »