Terug

Wat is een TOG-waarde?

Je baby veilig laten slapen is ontzettend belangrijk. Een goede slaapomgeving speelt daarbij een grote rol. Maar hoe weet je nu of je baby niet te warm of te koud is in zijn of haar bedje? Dit is een vraag waar veel ouders en zorginstanties mee worstelen. Gelukkig kunnen TOG-waarden je hierbij helpen bij het kiezen van het juiste beddengoed, zowel in warme als koude periodes.

Veilig slapen en TOG-waarde

Het is belangrijk om je baby warm te houden tijdens het slapen, maar té warm kan gevaarlijk zijn. Beddengoed zoals dekens, slaapzakken en inbakerdoeken met een TOG-waarde hoger dan 4 kunnen het risico op oververhitting vergroten. Baby's kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe meer warmte het materiaal vasthoudt en hoe groter het risico op oververhitting en wiegendood.

Wat betekent TOG-waarde?

TOG staat voor Thermal Overall Grade, wat de warmteweerstand en isolatiewaarde van babytextiel aangeeft. Veilige TOG-waarden voor baby's liggen tussen 0 en 4,0. De ideale kamertemperatuur voor je baby ligt tussen 16 en 18 graden Celsius. Het advies is om het beddengoed van je baby niet warmer te maken dan een totale TOG-waarde van 4,0. Om de totale waarde te berekenen, moet je de waarden van alle items bij elkaar optellen, zoals babykleding, slaapzak, laken en deken. Let op: als je een deken dubbel vouwt, telt de waarde van de deken dubbel!

Waar vind je TOG-waarden?

De TOG-waarden zouden op het etiket of bij de informatie van het product moeten staan, als het goed is. Steeds meer fabrikanten en leveranciers werken mee aan het vermelden van deze waarden. Het is echter een vrijwillig systeem en richtlijn, geen verplichte wetgeving. Fabrikanten hebben de vrijheid om al dan niet deel te nemen.

Hoe bereken je de TOG-waarde?

Begin met de basiswaarden van wat je baby draagt. Als je baby bijvoorbeeld een rompertje draagt met een slaapzakje of pyjama, heeft dat een waarde van ongeveer 1 TOG. Dit is exclusief het laken of dekentje, die je nog moet optellen. Een lakentje heeft bijvoorbeeld een waarde van ongeveer 0,2 TOG. Hier is een overzicht van gemiddelde waarden:

ItemTOG-waarde
Rompertje zonder mouwen of met korte mouwen 0,2 TOG
Lakentje0,2 TOG
Boxpakje van katoen1,0 TOG
Inbakerdoek0,2 tot 2,9 TOG
Dekentussen 1,5 en 2,0 TOG
Zomerslaapzak0,3 tot 1,0 TOG
Winterslaapzak2,5 tot 3,5 TOG
Dekbed8,0 TOG

Welke TOG-waarden bij welke kamertemperatuur?

Bij een kamertemperatuur tussen 16 en 19 graden Celsius, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een totale TOG-waarde van 2,5 (rompertje, slaapzak, laken en dekentje).

Bij een kamertemperatuur tussen 20 en 22 graden Celsius, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een totale TOG-waarde van 2,0 (rompertje met dekentje en lakentje).

Bij een temperatuur tussen 23 en 24 graden Celsius, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een totale TOG-waarde van 1,0 (baby in de luier met een lakentje of rompertje).

Als de temperatuur in de babykamer boven de 26 graden Celsius is, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een totale TOG-waarde van 0,5 (laat de baby alleen in de luier slapen).

Blijf je baby controleren

Het beddengoed van je baby is niet de enige factor die ervoor kan zorgen dat je kindje het te warm krijgt. Denk ook aan andere omstandigheden zoals koorts, kleding en bedekking, en samen slapen. Bovendien reageert elke baby anders op het toedekken en de babykleding, dus controleer regelmatig of je baby het niet te warm heeft. Je kunt dit doen door de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje te leggen. Als het daar lauw aanvoelt, heeft je kindje het niet te warm.

Nog een paar tips voor veilig slapen

Gebruik een mutsje alleen voor de eerste paar dagen, daarna is het niet meer nodig. Maak het bedje kort op, bijna met de voetjes tegen het voeteneinde, met het beddengoed tot aan de schoudertjes en laat ruimte over voor een vuist. Het hoofdje moet vrij liggen. Lees ook: hoe maak je het babybedje op?

Hoe zijn TOG-waarden voor veilig slapen vastgesteld?

De TOG-waarden worden vastgesteld door het testinstituut TÜV Rheinland in Enschede, in samenwerking met fabrikanten, producenten uit de babymarkt, Veiligheid NL, de Stichting Wiegendood, TNO en de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

Bronnen:
- Veiligheid NL: https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen/veilig-slapen
- TNO: https://www.tno.nl/nl/tno-insights/artikelen/tog-waarde-hoeveel-kleding-heeft-je-baby-nodig-in-de-winter/

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Moeder en Baby 9.1 / 10 - 1220 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »