Terug

Welke maat borstschild heb ik nodig?

Een juiste maat borstschild zorgt ervoor dat jij onbezorgd kan kolven. Gebruik je een verkeerde maat borstschild? Dan kan dit veel klachten opleveren. Lees hier alles over hoe jij de juiste maat borstschild kiest zodat je pijnvrij en zorgeloos kan kolven.

Borstkolf geleverd met standaard borstschild

De meeste borstkolven worden geleverd met een standaardmaat borstschild. Voor niet iedere moeder is deze standaardmaat geschikt. Kolven met een verkeerde maat borstschild kan veel klachten opleveren. Een juiste maat borstschild is daarom essentieel voor een goede kolfsessie.

Voordelen van een goede pasvorm

goede pasvorm borstschild

Met een goed passend borstschild kan de borst goed geleegd worden en is de hoeveelheid afgekolfde melk zo groot mogelijk. Een goed passend borstschild voorkomt het samendrukken van klierweefsel en melkkanalen in de borst. Het juiste borstschild helpt om de melkproductie op gang te houden en de lactatie te ondersteunen. Voor veilig en effectief afkolven is een passend borstschild dus erg belangrijk.

Twijfel je over de juiste borstschildmaat? Bepaal dan met onderstaande stappen de borstschildmaat die voor jou geschikt is.

Bepaal jouw maat

1. Wat bepaalt de maat van een borstschild: Een borstschild bestaat uit een tunnel/schacht en een schild. De diameter van de tunnel bepaalt de maat van het borstschild. Bij een grotere tunnelmaat zijn de borstschelpen groter, maar dat bepaalt dus niet de borstschildmaat.

tepelmaatmeter

2. Meet je tepelmaat op: Ons advies is om de tepelmaat op te meten. Met een schuifmaat kan je de diameter van de tepel bepalen. Met een beetje knippen (plakken hoeft niet eens) kan je gemakkelijk zelf een schuifmaat maken. Print hier je eigen tepelmaatmeter uit. Knip de tepelmaatmeter uit en meet met dit handige schuifmaatje jouw tepelmaat.

3. Kies de juiste maat: Tijdens het kolven wordt de tepel wat groter. De tepel moet vrij in de tunnel kunnen bewegen. Tel daarom bij de meting 2 à 3 millimeter op.

Controleer of je de juiste maat gebruikt

Maak je borstkolf gereed en zet het borstschild op de borst, met de tepel goed in het midden van de tunnel. Wanneer je de kolf inschakelt moet je het volgende waarnemen:

juiste maat borstschild- De tepel kan vrij heen en weer bewegen in de tunnel van het borstschild;
- Het kolven doet geen pijn;
- Tot circa 3 mm van de tepelhof wordt meegezogen in de tunnel van het borstschild;
- Als je naar je borst kijkt net boven het borstschild zie je enigszins het ritme van de kolfcyclus;
- Na het kolven voel je goed dat de borst geleegd is.

Indien je een van de bovenstaande beschrijvingen anders ervaart, heb je mogelijk een verkeerde maat borstschild. Probeer dan een andere maat borstschild. Blijf je problemen houden met kolven? Neem dan contact op met een lactatiekundige.

Zo herken je een verkeerde maat borstschild

borstschild te klein

Te klein borstschild

Hier is duidelijk te zien dat de tepel niet goed kan bewegen in de schacht, dit borstschild is dus te klein.

 

te groot borstschildTe groot borstschild

Bij deze maat borstschild gaat er te veel van de tepelhof mee in de schacht van het borstschild, hij is dus te groot.

 

veel te groot borstschildVeel te groot borstschild

Bij deze maat borstschild zit er lucht tussen de tepelhof en het borstschild, hierdoor kan er geen goede vacuüm gemaakt worden en ontstaan er problemen met kolven. Dit borstschild is veel te groot.

Gevolgen onjuiste pasvorm

Een verkeerde maat borstschild kan pijn doen en verstopte melkkanalen en zelfs borstontsteking tot gevolg hebben. Kolven met  een borstschild dat niet goed past, leidt tot een lagere melkopbrengst. De opbrengst is lager doordat het schild melkkanalen kan blokkeren of het toeschietreflex niet goed opwerkt. Bij een te klein borstschild wrijft de tepel langs de schacht waardoor er pijn ontstaat bij de tepel en/of tepelhof. De pijn kan zo heftig worden dat je minder vaak kolft en hierdoor je melkproductie afneemt. Ook kan je borstweefsel beschadigen en neemt het risico op een borstontsteking aanzienlijk toe.

Download hier je eigen ‘tepelmaatmeter’.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Moeder en Baby 9.1 / 10 - 1220 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »