Terug

5 tips voor het bewaren van moedermelk

Afgekolfde moedermelk kan je goed bewaren. Zo kan je baby jouw moedermelk drinken, ook als je niet in de buurt bent. De kwaliteit en gezondheidsvoordelen blijven aanwezig ook na het afkolven aanwezig in de moedermelk. Het is erg belangrijk dat de moedermelk op een veilige en hygiënische wijze wordt afgekolfd, zeker als je de borstvoeding wil bewaren. Lees hier alles over hoe je moedermelk op een juiste manier kan bewaren.

Hygiëne

Zorg ervoor dat je altijd hygiënisch afkolft. Was je handen voor het kolen en gebruik alleen schone en gesteriliseerde flessen en kolfmateriaal. Volg altijd de handleiding van je kolfapparaat. Moedermelk kan je bewaren bij kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer. Dit hangt er vanaf op welke termijn je de melk wilt gebruiken.

Houdbaarheid moedermelk

Verse borstvoeding is langer houdbaar dan gewone koemelk. In de moedermelk zitten actieve stoffen die ziektekiemen bestrijden. In moedermelk zitten veel eiwitten. Deze eiwitten zijn vooral antistoffen die bacteriën vernietigen. De vlokjes die in moedermelk kunnen zitten, zijn meestal vetvlokjes. Deze lossen op de in melk als je de fles rustig beweegt/schudt na het opwarmen.

De eerste moedermelk die je baby na zijn geboorte drinkt, wordt colostrum genoemd. Het is dikker dan gewone moedermelk en is gelig van kleur. Er zit een zeer hoge concentratie eiwitten en voedingsstoffen in en weinig vet en suiker. Dit beschermt je pasgeboren baby tegen infecties en stimuleert de verdere ontwikkeling van zijn onrijpe organen en maag-darmstelsel.

Bekijk in het onderstaande schema wat de houdbaarheid van borstvoeding is in verschillende situaties.

 Kamer (20°C) Koelkast (5°C)Vriezer (-15°C)Diepvries (-20°C)Na opwarmen
Verse moedermelk

 5 uur

5 dgn

3 mnd

3-6 mnd

1 uur

Ontdooide moedermelk

1 uur

24 uur

niet

niet

1 uur

Colostrum12 tot 24 u.    

 

Hoe bewaar je moedermelk?

1. Gebruik schone en BPA-vrije bewaarsystemen

Bewaar je afgekolfde moedermelk altijd in schone moedermelkflesjes of bewaarzakjes. Let er op dat de producten BPA-vrij is. BPA is een chemische stof. Deze stof wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt vanwege de onzekere langetermijneffecten ervan. Alle producten bij Moeder en Baby zijn BPA-vrij. Bekijk ook onze blog over het schoonmaken van een borstkolf en het steriliseren van de kolfonderdelen.

2. Deel je moedermelk op in porties

Moedermelk kan je bij -15°C wel 3 maanden bewaren. Zodra je klaar bent met kolven is het belangrijk dat je de moedermelk zo snel mogelijk koelt. Dit kan je doen door de melk in de koelkast te plaatsen. Moedermelk kan je samenvoegen als deze dezelfde temperatuur heeft. Vervolgens kan je de melk opdelen in porties. Maak kleine porties (50-100ml). Op die manier kan je gemakkelijk de juiste hoeveelheid voeding ontdooien voor je kindje, zonder dat je teveel moedermelk verwarmt. Wil je de moedermelk invriezen? Zorg ervoor dat je dit binnen 24 uur na het afkolven doet. Vul de bewaarzakjes of flesjes niet meer dan driekwart. Moedermelk zet namelijk uit bij het invriezen. Let op! Ontdooide moedermelk kan je niet weer opnieuw invriezen in de vriezer of diepvries.

3. Schrijf altijd de datum op de porties melk

Schrijf altijd de kolfdatum op porties moedermelk. Bewaar je de afgekolfde moedermelk tijdens je werk in een gedeelde koelkast of gaat je moedermelk mee naar kinderopvang? Schrijf dan ook de naam van je baby en de hoeveelheid melk op de porties.

4. Bewaar je moedermelk tijdens vervoer in een koeltasje met koelelementen

Ben je onderweg en moet je borstvoeding meenemen? Geen zorgen! In een koeltasje met koelelementen kan je gemakkelijk de afgekolfde melk vervoeren. Zorg ervoor dat je altijd bevroren koelelementen in de vriezer hebt liggen om mee te nemen. Plaats de koeltas in de achterbank. Dit is de koelste plek in de auto. De melk blijft koel en houdbaar gedurende de reis. Op die manier kan je kindje op plaats van bestemming genieten van verse moedermelk.

5. Maak ruimte in je koelkast en vriezer

Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om je kostbare moedermelk te bewaren. Gebruik een aparte lade of vriesvak in je vriezer voor je moedermelk. Zo voorkom je dat jouw moedermelk tussen je andere diepvriesproducten kwijt raakt. Bewaar je de moedermelk in de koelkast? Gebruik dan flessen en plaats deze achterin de koelkast waar de temperatuur het laagst is. Zet je moedermelk niet in de koelkastdeur. Hier is de temperatuur niet constant.

Moedermelk ontdooien

Het is belangrijk dat je de moedermelk op een juiste manier ontdooit zodat je baby de melk veilig kan drinken.
Bevroren moedermelk ontdooit in ongeveer 12 uur in de koelkast. Heb je de melk eerder nodig? Ontdooi dan het zakje of de fles met bevroren melk onder stromend handwarm (maximaal 37°C) water. Ontdooi bevroren moedermelk nooit bij kamertemperatuur, in de magnetron of in kokend water. Dit tast de voedingswaarden van de melk aan, maar kan er ook voor zorgen dat er hete plekken ontstaan waaraan je baby zich kan verbranden. Het is niet veilig om ontdooide moedermelk opnieuw in te vriezen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Moeder en Baby 9.1 / 10 - 1220 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »