Terug

Wat doet een lactatiekundige? Dit heb je aan het advies van een lactatiekundige

Bij moederenbaby.nl weten we alles over de producten die je nodig hebt en die handig kunnen zijn bij het geven van borstvoeding. Voor medische vragen kun je terecht bij gecertificeerde hulp via de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen.

Voor kersverse moeders kan de juiste informatie en ondersteuning van een lactatiekundige zeer waardevol zijn. Jouw kindje verdient de beste start met moedermelk en een specialist kan je helpen dit belangrijke proces te optimaliseren.

Wanneer naar de lactatiekundige?

Tijdens je kraamweek geeft je kraamverzorgende uitleg over borstvoeding. Vaak is dat genoeg om goed te beginnen. Soms loop je echter tegen problemen aan die je zelf niet kunt oplossen. Hier kan een lactatiekundige je bijstaan.

Wanneer kan je wat extra hulp gebruiken?

  • Na een borstoperatie
  • Baby heeft een aangeboren afwijking
  • Na een keizersnede
  • Je baby groeit niet genoeg
  • Bij een premature of dysmature baby
  • Infecties zoals spruw
  • Bij een tweeling
  • Onzekerheid over moederschap of voeden
  • Medicatiegebruik dat borstvoeding lastig maakt
  • Gebruik van een tepelhoedje
  • Wensen voor deskundig voedingsadvies

Ondervind je later problemen, zoals tepelkloven, borstontsteking of te weinig melk? Dan kun je via je huisarts of consultatiebureau een verwijzing vragen. Het is ook mogelijk om zelf een afspraak te maken met een lactatiekundige. Je hoeft je dus niet alleen te voelen; er is altijd extra hulp beschikbaar om je door deze fase heen te helpen.

Wat doet de lactatiekundige?

Telefonische consultatie

Bij een korte vraag of een simpel probleem is een telefonisch consult vaak voldoende. Je krijgt daarbij een korte uitleg en tips om je probleem aan te pakken. De lactatiekundige kan je bijvoorbeeld advies geven over kolven of de aanschaf van een borstkolf.

Praktijkbezoeken

Lactatiekundigen houden vaak spreekuur waarbij je langs kunt komen voor een consult. Het gesprek duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten. Je kunt hier je probleem voorleggen en advies krijgen over je borstvoedingstechnieken. Bij pijn of een borstontsteking kan de lactatiekundige een onderzoek uitvoeren. Moet je daarvoor medicijnen innemen? Dan verwijst ze je meestal door naar je huisarts voor de juiste voorschriften.

Huisbezoek

Soms is het handig als de lactatiekundige bij je thuis komt voor een consult. Zo kan ze jou observeren terwijl je voedt, wat helpt bij het opsporen van problemen. Deze huisbezoeken duren meestal tussen de één en vier uur.

Wat kost een lactatiekundige?

De kosten voor een lactatiekundige zijn afhankelijk van je vraag en gekozen manier van contact, maar verschillen ook behoorlijk per deskundige. Een snel telefoontje kost uiteraard minder dan een uitgebreid huisbezoek.

Een consult is niet gedekt door de basisverzekering, maar diverse verzekeraars bieden een aanvullende verzekering die ook lactatiekundige zorg vergoed tot een bedrag van €100-200.

Lactatiekundige IBCLC

Ieder lid van de NVL heeft een opleiding gevolgd, een internationaal examen afgelegd en mag de titel ‘lactatiekundige IBCLC’ voeren, wat staat voor International Board Certified Lactation Consultant. Vervolgens moet de lactatiekundige zich iedere vijf jaar recertificeren. Alleen IBCLC-gecertificeerde lactatiekundigen of lactatiekundigen die de opleiding volgen, mogen lid worden van de NVL.

Vind een lactatiekundige

Vind gemakkelijk een lactatiekundige bij jou in de buurt, via de website van de NVL.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Moeder en Baby 9.1 / 10 - 1220 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »